Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken (2024)

Natuur30.04.2024


Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat

Je hoeft niet ver te reizen om een waanzinnige sterrenhemel te zien. Ons eigen waddeneiland Terschelling is namelijk één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken. Dark Sky Park Boschplaat staat op de 8e plek. Dit natuurreservaat is 40 vierkante kilometer groot en dat is bijna een derde van het hele eiland. Het is de thuisbasis van bijzondere vogelsoorten en een groot deel van het jaar afgesloten voor publiek. Omdat er zo weinig lichtvervuiling is, wordt het hier nog écht donker. En daardoor is het een bijzonder mooie plek om bij een heldere hemel sterren te kijken.

Sterren kijken bij de Boschplaat op Terschelling

Volgens dit rapport is de Boschplaat een van meest bijzondere plekken ter wereld om sterren te kijken. Gegevens werden verzameld via onder andere Google Reviews en AllTrails. Bezoekers van de Dark Sky-locaties gaven de Boschplaat gemiddeld een hoge beoordeling. De top-3 ziet er als volgt uit:

  1. Waterton-Glacier International Peace Park – Canada
  2. Yeongyang Firefly Eco Park – Zuid-Korea
  3. Ainos National Park – Griekenland

Als het helder is en er is weinig maanlicht, zijn de sterren extreem goed zichtbaar op Terschelling. Neem een verrekijker mee en eventueel een planisfeer om sterren te herkennen. Ook SkyView is een goede app hiervoor. De beste periode om sterren te kijken is rond nieuwe maan, wanneer je zo min mogelijk last hebt van het maanlicht. Neem plaats op een van de duintoppen op de Boschplaat en ervaar het zelf!

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken (1)

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Deel dit artikel
  • Deel op Facebook
  • Deel op Twitter
  • Deel op Linkedin

Verder lezen over Nederland

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d... Stedentrips23.04.2024 10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e... Zomer15.04.2024 De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024 Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt! Natuur07.04.2024 Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024 De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove Mini-vakanties zijn dan misschien kort van duur, het effect daarentegen is vaak allesbehalve klein. Er even tussenuit gaan heeft een hoop voordelen. Een verandering van omgeving geeft mij altijd nieuwe energie, en dan maakt het niet eens uit hoe ver weg of dichtbij dat is. Ontspanning04.04.2024 De kracht van een mini-vakantie op de Veluwe – Landal Coldenhove Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen De paasdagen staan voor de deur en dus kun je plannen gaan maken: wat gaan we doen met Pasen? Zo’n lekker lang weekend biedt namelijk volop mogelijkheden. Heb je nog geen plannen en weet je niet wat je moet gaan doen m... Dagje Weg19.03.2024 Dit zijn de 8 leukste tips om te doen met Pasen 5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer De schitterende en nog redelijk onontdekte Westeinderplassen liggen bij het bekende bloemendorp Aalsmeer. Het is een indrukwekkend gebied met een oppervlakte van 10 vierkante kilometer, wat het één van de grootste plas... Dagje Weg25.01.2024 5 tips voor een bezoek aan de Westeinderplassen in Aalsmeer Een paradijs voor liefhebbers van watersport Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland Dit zijn de mooiste campings aan zee in Nederland. Geniet van de prachtige uitgestrekte kust, de mooie duingebieden en zandstranden in eigen land. Op deze campings is de zee altijd om de hoek! Algemeen17.01.2024 Dit zijn de 13 mooiste campings aan zee in Nederland De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig... Winter20.11.2023 De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België
Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken (2024)

FAQs

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken? ›

Ervaar de stralende sterrenhemel op Terschelling

Wat is de beste plek om sterren te kijken? ›

De omstandigheden op het Spaanse eiland La Palma zijn nagenoeg optimaal voor sterrenkijkers. Door de grootste optische telescoop ter wereld kijken wetenschappers hier het heelal in om onderzoek te doen. Er wordt gezegd dat deze telescoop hetzelfde kan als miljoenen mensenogen bij elkaar.

Waar is geen lichtvervuiling? ›

Het Nationaal Park Lauwersmeer (op de grens tussen Friesland en Groningen) en de Boschplaat op Terschelling zijn de enige Dark Sky Parken die Nederland telt. Dark Sky Parken zijn plekken waar echte duisternis nog mogelijk is door een gebrek aan buitenverlichting.

Welke dag sterren kijken? ›

Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan al 48 jaar. Het evenement vindt in 2024 plaats in het weekend van 15 tot 17 maart. Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen, of kijk je mee naar demonstraties van telescopen.

Is het een goede avond om sterren te kijken? ›

Niet iedere avond is even geschikt om sterren te gaan kijken. Het is namelijk belangrijk dat het een heldere avond of nacht is. Soms lijkt dit het geval, maar zie je veel sterren 'fonkelen' aan de hemel. Dit is een teken dat het in de atmosfeer boven ons onrustig is, wat een scherpe waarneming kan bemoeilijken.

Waar staan telescopen in Nederland? ›

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is de enige publiekssterrenwacht in Nederland met twee van dergelijke grote telescopen. Bij helder weer kan je door de telescopen kijken. Ook bij bewolkt weer is de sterrenwacht geopend.

Waar is het donkerst in Nederland? ›

Echte duisternis is zeldzaam

Gelukkig kun je de pikdonkere nacht beleven aan de rand van Waddenzee Werelderfgoed, in het Nationaal Park Lauwersmeer.

Wat heb je nodig om sterren te kijken? ›

Kies een verrekijker die niet te groot is, want anders heb je een statief nodig om een stabiel beeld te kunnen zien. Een veelgebruikte verrekijker om sterren te kijken heeft een vergroting van 7x en een lensopening van 50 mm.

Waarom zijn er weinig sterren in Nederland? ›

“Elke generatie kan steeds minder sterren zien. Dat komt omdat Nederland één van de meest verlichte landen van Europa is. Dat zie je duidelijk op de kaart van NASA. We doen van alles om de kwaliteit van ons water, onze natuurgebieden, onze lucht en onze stiltegebieden te behouden.

Wat zie je als je naar de Melkweg kijkt? ›

Met het Melkwegstelsel is dat vergelijkbaar: het is een platte schijf (tweedimensionaal). Als je om je heen kijkt in het vlak van het Melkwegstelsel zie je een band van sterren doordat het Melkwegstelsel zich tienduizenden lichtjaren uitstrekt.

Wat is het verschil tussen de Melkweg en sterrenstelsel? ›

Wat is de Melkweg? De Melkweg is het sterrenstelsel waarin ons zonnestelsel en dus ook de aarde zich bevindt. De Melkweg bevat 200 tot 600 miljard sterren, en alle sterren die we vanaf de aarde kunnen zien, maken er deel van uit.

Welk land heeft de meeste lichtvervuiling? ›

Volgens de onderzoekers zijn Singapore, Zuid-Korea en Italië de landen met het meeste kunstmatige licht. Canada en Australië hebben het minst te kampen met lichtvervuiling. “Dankzij de mensheid hangt er een nevel van kunstlicht rond de aarde”, zegt een wetenschapper.

Waar in Nederland is de meeste lichtvervuiling zichtbaar? ›

Op De Hoge Veluwe kun je de contouren van de Melkweg herkennen, op de Dam in Amsterdam zie je met moeite de Grote Beer. De oorzaak is lichtvervuiling – vooral in stedelijk gebied, rondom glastuinbouw en op industrieterreinen.

Waar is de meeste lichtvervuiling in Nederland? ›

Uit het onderzoek blijkt dat de Zuid-Hollandse gemeenten het meeste licht per vierkante kilometer uitstoten, gevolgd door Brabant en Noord-Holland. De provincies met de donkerste gemeenten zijn Drenthe, Groningen, Flevoland en Friesland.

Kan je de Melkweg overal zien? ›

Overal om je heen zie je dan lichtjes van huizen, kantoren en lantaarnpalen, maar het is vrijwel onbegonnen werk om op basis daarvan de plattegrond van de stad te acherhalen. In de transparante stad zie je de meeste lichtjes in een horizontale band om je heen.

Hoe laat kan je de Melkweg zien? ›

Je ziet de Melkweg het best rondom nieuwe maan. Je ziet de sterren het best als de zon meer dan 18 graden onder de horizon is verdwenen. De beste tijd van het jaar om de Melkweg te gaan kijken is in augustus, september en oktober aan het begin van de avond. In april en mei zie je hem aan het eind van de nacht.

Kan je de Melkweg fotograferen in Nederland? ›

In Nederland is het erg lastig om de Melkweg met het blote oog te zien. De omstandigheden moeten daarvoor heel erg goed zijn. De camera vangt meer licht op dan ons blote oog, waardoor je de Melkweg veel beter kunt zien op je foto's. Planning van het vastleggen van de Melkweg, vooral hier in Nederland, is cruciaal.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5311

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.