No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (2024)

Naar recept
No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (1)

Mijn nieuwste obsessie is het bakken van focaccia. Ik hou eigenlijk niet van bakken, maar dit “no knead” recept voor focaccia is super makkelijk en geeft een geweldig resultaat. Je hoeft er niet voor te kneden, maar je moet wel even geduld hebben.

Het begon allemaal met de miso garlic butter focaccia van Okonomi kitchen. Inmiddels heb ik de hoeveelheden wat aangepast en ben ik gaan experimenteren met andere toppings.

Basis methode voor het maken van de focaccia

De dag voordat je de focaccia wil eten, maak je het deeg. Deze moet namelijk zo’n 15 uur rijzen in de koelkast. De volgende dag bak je de focaccia af. Meestal begin ik om 18:00 met het maken van het deeg en doe ik de volgende ochtend om 9:00 de vervolgstappen.

Het mengen van het deeg en eerste rijs

Het rijzen doe ik in een aparte bak (2,6 liter) die ik goed kan afsluiten. De kom waar ik het deeg in meng is namelijk veel te groot voor mijn koelkast. Voor dit recept wil je zeker geen kleinere bak gebruiken, want het deeg zal nogal in volume toenemen. Vet de rijsbak in met olijfolie.

Doe bloem, zout, gist en water samen in een grote mengkom. Roer goed door met een spatel, totdat je geen droge bloem meer ziet. Schraap met de spatel het deeg in de ingevette rijsbak, smeer de bovenkant van het deeg in met een beetje olijfolie en sluit af met de deksel.

Stretch and fold en tweede rijs

Vet de bakvorm waar je het brood in gaat bakken in met olijfolie.

Neem een ruime mengkom en vet deze in met olijfolie, haal voorzichtig het brooddeeg uit de rijsbak en doe deze in de mengkom. Nu ga je de zogenaamde “stretch and fold” doen. Het uitrekken en vouwen van het deeg. De methode die ik gebruik is de zogenaamde “coil fold“. Voor de coil fold smeer ik mijn vingers in met olijfolie en gebruik de methode in het filmpje. Dit doe ik een paar keer en je merkt dat het deeg boller gaat staan. Als het deeg niet meer zo veel uitrekt leg ik het in de bakvorm waar de focaccia in wordt gebakken.

Nu is het tijd voor de 2de rijs. Leg het deeg in het ingevette bakvorm en dek af. Mijn bakvorm is 32,5×22,5 cm en heeft een deksel. Zorg er vooral voor dat het deeg niet de deksel of eventueel plastic folie kan aanraken. Laat nu 3 tot 4 uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal verdubbelen in volume en zal zich over het bakblik verspreiden.

No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (2)
No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (3)

Focaccia toppings en afbakken

Voor een luchtig brood wil je de bellen in het deeg zoveel mogelijk behouden. Smeer je vingers in met olijfolie en druk voorzichtig met je vingers in het deeg tot bijna aan de bodem. Op deze manier krijg je de kuiltjes in de focaccia. Beleg het deeg nu met je favoriete toppings, bestrooi eventueel met zoutvlokken en verdeel er met een dun straaltje olijfolie overheen.

Bak af in het midden van de oven en laat daarna afkoelen op een rekje.

No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (4)

Voor bovenstaande focaccia maakte ik gewelde vijgen in port en deed hier nog walnoten en blauwe kaas bij. Ik gebruikte hier geen fancy blauwe kaas voor, maar Danablu uit de supermarkt. Deze smelt niet compleet weg en blijft wat steviger dan bijvoorbeeld gorgonzola. Gorgonzola of andere zachtere blauwe kazen zijn prima te gebruiken, maar deze zullen meer uitlopen. Deze combinatie heb ik ook met zachte geitenkaas geprobeerd, een goed alternatief als je niet van blauwe kaas houdt.

Focaccia topping variaties

Zorg dat toppings niet te nat zijn, want die kunnen zorgen dat het deeg niet gelijkmatig gaart.

  • Maldon zoutvlokken en olijfolie
  • In port gewelde vijgen, walnoten en blauwe kaas
  • Zoutvlokken, nigellazaad en olijfolie
  • Miso chili olie, snoeptomaatjes en mais
  • Knoflook miso boter, koningsoesterzwam en bosui
  • Chili crisp en (blauwe) kaas

Voor de focaccia’s hier beneden heb ik 2 recepten van Okonomi Kitchen gevolgd. Die voor miso knoflookboter focaccia en miso chili olie focaccia. Voor de miso knoflookboter heb ik een iets andere methode gebruikt. Hele tenen knoflook gaar ik zachtjes in gesmolten boter, totdat de teentjes goed zacht zijn geworden. Hierna haal ik de knoflook uit de boter en leg deze apart om later op de focaccia te leggen. Verder volg ik het recept voor miso knoflook boter.

No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (5)
No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (6)

Bloem en gist

Voor de eerste paar focaccia’s die ik begon te bakken, gebruikte ik bloem en gist uit de supermarkt. Deze lukten prima met een lekker resultaat. Omdat ik veel vaker ben gaan bakken, heb ik online een bestelling gedaan voor bloem die wat beter geschikt is voor brood en daar bij ook nog gist besteld. De resultaten waren nog veel luchtiger en zelfs nóg lekkerder.

Als je niet de mogelijkheid of zin hebt om te bestellen, dan kun je echt prima vooruit met tarwebloem en gist uit de supermarkt. Koop geen broodmix of broodmeel, want daar zitten al verschillende andere ingrediënten in.

Op dit moment heb ik de beste resultaten met Amerikaans patentbloem en Bruggeman droge instant gist. Gist kun je bewaren door de verpakking goed luchtdicht in de koelkast te bewaren.

Benodigde materialen

Focaccia bewaren

Versgebakken is de focaccia op zijn aller lekkerst, maar ik eet er meestal zo’n 3 dagen van. Na het afkoelen bewaar ik de focaccia in mijn bakvorm met deksel. Ik denk dat invriezen het brood niet ten goede komt in verband met de toppings. Je kan het brood gewoon zo eten of even opfluffen in de oven. Zo’n 7 minuten op 175°C.

Meer hartige bakrecepten

  • Vegan cha sieuw bao – gebakken bapao
  • Galette met pompoen, salie en geitenkaas
  • Hartige scones met spek, kaas en tijm
  • Indische bladerdeeghapjes

aantal: 1

No knead focaccia basis recept met port gewelde vijgen, walnoten en blauwe kaas

No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (7)

Focaccia basis recept met lekkere topping

Prep5 minuten

Bereiding40 minuten

extra tijd19 uren

totale tijd19 uren 45 minuten

Ingrediënten

Focaccia deeg

  • 450g bloem
  • 7g gist
  • 7g zout
  • 385g water
  • Extra vergine olijfolie om in te vetten

In port gewelde vijgen

  • 500g gedroogde vijgen
  • 1 fles port, rood

Overige toppings

  • Extra vergine olijfolie
  • Zoutvlokken, Maldon
  • Handje walnoten
  • 60g blauwe kaas, of naar smaak

Instructies

Port gewelde vijgen

  1. Verwijder de harde steeltjes van de 500 gram gedroogde vijgen en doe ze in een kleine steelpan. Hoe kleiner en smaller de steelpan, hoe minder port je hoeft te gebruiken. Vul de steelpan bij met port, totdat de vijgen net onder staan. Breng aan de kook, draai de hitte terug en laat zachtjes pruttelen.
  2. Roer af en toe om en laat de vijgen zachtjes wellen en de port reduceren. Dit duurt ongeveer 15-25 minuten, maar let vooral op hoe zacht de vijgen zijn geworden.
    De gewelde vijgen zijn klaar wanneer de vijgen lekker zacht en mollig zijn geworden en de port gereduceerd is tot een siroop.
  3. Haal de pan van het vuur en laat de vijgen compleet afkoelen. Bewaar ze samen met de siroop in een afgesloten pot in de koelkast.

Je kan kleinere hoeveelheden maken, maar deze vijgen kun je eventueel gebruiken in andere baksels en sauzen of bij een kaasplankje.

Focaccia deeg maken

  1. Neem een ruime mengkom en doe hier 450 gram bloem in, samen met 7 gram gist, 7 gram zout en 385 gram water. Als je geen nauwkeurige weegschaal hebt voor kleine hoeveelheden, gebruik dan 1 zakje gist van 7 gram en 1 theelepel zout.
  2. Roer met een spatel het deeg goed door, totdat je geen droge bloem meer tegen komt.

Eerste rijs (15 uur)

  1. Neem een bak met deksel of een kom die makkelijk in de koelkast past met een volume van minimaal 2,5 liter. Vet de bak in met een dun laagje extra vergine olijfolie en doe het deeg in de bak.
  2. Vet de bovenkant van het deeg lichtjes in met olijfolie en doe de deksel op de bak. Als je een kom gebruikt kun je deze bedekken met plasticfolie. Zet het deeg in de koelkast en laat 15 uur rijzen.

Het deeg vouwen en tweede rijs

  1. Vet alvast je bakvorm (32,5×22,5 cm) in met extra vergine olijfolie.
  2. Neem een ruime mengkom en vet deze in met extra vergine olijfolie, haal het deeg voorzichtig uit de rijsbak en doe het in de ingevette mengkom. Smeer je vingers in met een laagje olijfolie.
  3. Doe een paar keer een coil fold door het deeg aan de zijkanten op te tillen. Laat het deeg uitrekken en laat het daarna zakken, met de voorste kant van het deeg er onder gevouwen. Draai de kom een kwartslag en til het deeg opnieuw op, laat uitrekken en laat het deeg zakken met de voorste kant er onder gevouwen. Zie dit filmpje op Youtube als voorbeeld. Herhaal de coil fold een paar keer en je merkt dat het deeg uiteindelijk steviger wordt en minder uitrekt.
  4. Leg het deeg in de ingevette bakvorm. Doe de deksel er op of dek af met folie waarbij deze het deeg niet kan raken. Laat het deeg in een warme kamer opnieuw rijzen. Zo'n 3 tot 4 uur. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven alvast voor op 220°C.
  5. Smeer je vingers in met olijfolie en druk voorzichtig met je vingers in het deeg tot bijna aan de bodem om kuiltjes in de focaccia te maken.

Toppings

Voor een eenvoudige focaccia kun je nu het deeg bestrooien met extra vergine olijfolie en Maldon zoutvlokken.

Voor de vijgen, walnoot en blauwe kaas focaccia snijd ik de gewelde vijgen eerst in tweeën. Verdeel de port gewelde vijgen, walnoten en blauwe kaas naar smaak over het deeg. Strooi hier een beetje zoutvlokken overheen en verdeel er een dun straaltje extra vergine olijfolie over.

Focaccia afbakken

Bak af in het midden van de oven op 220°C in 20-22 minuten en laat daarna afkoelen op een rekje.

Notities

Voor kleinere of grotere hoeveelheden is dit recept goed aan te passen. Deel of vermenigvuldig de hoeveelheden voor het basisdeeg naar wens en zorg dat je dezelfde verhoudingen behoud.

Bewaar overgebleven focaccia afgekoeld in een luchtdichte verpakking.

Gebruik geen toppings die erg nat zijn, omdat dit kan zorgen dat het deeg rauw blijft of zompig wordt.

Koop ingrediënten van een molen of bakkerswinkel voor nog mooiere resultaten.

Overgebleven naturel focaccia is erg lekker met chili crisp en (blauwe) kaas uit de oven.

Wanneer ze in het seizoen zijn kun je verse vijgen gebruiken.

Aanbevolen materialen

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via deze links, verdient Nombelina een klein percentage om dit blog te ondersteunen.

Dit vind je misschien interessant

  • Zuurkoolkroketten uit Zuur
  • Indische pasteitjes (pastel goreng)
  • Witte Chocolade Fudge met Cranberries en Pistachenoten
  • Heerlijk stoofvlees met aardappelpuree
  • Tempeh kering

10

bakkenBroodhartig

No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (11)

PJ

Ik ben PJ. Geboren en getogen in Maastricht met een grote liefde voor eten. Op dit blog vind je mijn recepten en everything food. Mijn recepten probeer ik zo toegankelijk en lekker mogelijk te maken. Naast eten ben ik dol op katten, puppies, games en boeken.

Heb je een vraag over een recept? Laat dan een reactie achter of stuur me een e-mail.

Eet smakelijk!

No knead focaccia met verschillende toppings - Nombelina.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5694

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.