Kermiskoning Frans Stuy trekt zich terug: geen kermis in Stadspark Osdorp (2024)

NIEUW-WEST - Na flinke ongeregeldheden door jongeren in 2022 (vuurwerkbommen, brandjes) en flinke veiligheidsmaatregelen in 2023 (hekken, detectiepoortjes, camera’s en vroegere sluiting), hoopte kermisexploitant Frans Stuy dat hij dit jaar weer als vanouds de kermis in stadsdeel Nieuw-West kon laten draaien. Nu het dagelijks bestuur blijft vasthouden aan eenzelfde opzet als vorig jaar, gooit hij de handdoek in de ring. “Ik kan het niet meer opbrengen.”

Kermiskoning Frans Stuy trekt zich terug: geen kermis in Stadspark Osdorp (1)

NIEUW-WEST - Na flinke ongeregeldheden door jongeren in 2022 (vuurwerkbommen, brandjes) en flinke veiligheidsmaatregelen in 2023 (hekken, detectiepoortjes, camera’s en vroegere sluiting), hoopte kermisexploitant Frans Stuy dat hij dit jaar weer als vanouds de kermis in stadsdeel Nieuw-West kon laten draaien. Nu het dagelijks bestuur blijft vasthouden aan eenzelfde opzet als vorig jaar, gooit hij de handdoek in de ring. “Ik kan het niet meer opbrengen.”

Door Shirley Brandeis

Al eerder was Stuy hevig geëmotioneerd. De stadsdeelvoorzitter moest ballen tonen, zei hij vorig jaar woedend tijdens een vergadering van de stadsdeelcommissie. Waarom kon een kermis in Nieuw-West niet gewoon doorgaan, zoals elders in het land waar ook rellen waren, vroeg hij. “De kermismensen én de bewoners van Nieuw-West, die zich verheugden op dit gezellige uitje, zijn nu de dupe.” Meer politie-inzet, was Stuy’s advies. Maar stadsdeelvoorzitter Ünver zag dat anders. “Het helpt niet om zaken te bagatelliseren en problemen af te schuiven op de politie,” was zijn reactie.

Wel ballen

Toch bleek kort daarna de lucht geklaard. Ünver had volgens Stuy toch ballen. De kermis in 2023 ging door, maar wel met maatregelen. In de hoop dat het in 2024 weer zonder kon. Een gewone kermis, zonder poortjes en tot lekker laat open. Het stadsdeel laat aan de pers weten dat het de afgelopen maanden constructieve gesprekken heeft gehad met exploitant Stuy, met veiligheidspartners en met de politie. “Om de openbare orde te handhaven, hebben we de kermisexploitant gevraagd het veiligheidsplan van vorig jaar voort te zetten,” aldus de woordvoerder. Stuy schudt zijn hoofd: “Dan geef je toe aan die etterbakkies. We hebben hier gewoon weer een goede wijkagent nodig die de jongeren kent, zoals vroeger. We moeten niet wijken voor terreur.”

Klap op tafel

In het Westerpark ging de kermis wel door. Stuy: “Natuurlijk moeten we daar ook op de veiligheid letten, maar ik voel me door dat stadsdeel daar meer serieus genomen. In Nieuw-West heb ik bijvoorbeeld nog nooit een evaluerend gesprek gehad na een kermis. Daar word ik opeens geconfronteerd met een veel te vroege sluitingstijd als maatregel.” Vele stadsdeelbesturen in Nieuw-West maakte Stuy mee. Niets dan lof voor al die voorgangers. “We verstonden elkaar. Toen ik eind jaren negentig met het plan kwam om de kermis terug naar Osdorp te halen, na veel jaren zonder, was de Osdorpse stadsdeelvoorzitter Simon Willing meteen van de partij. Alle mitsen en maren schoof hij met een klap van tafel.” Stuy zat indertijd ook aan tafel bij de plannen voor het nieuwe Stadspark, dat in september 2001 werd geopend. “Na de sloop van de gebouwtjes daar, werd het park tot een echt Stadspark gemaakt. Er kwam drainage en een podium voor evenementen. Maar er gebeurt daar vrijweinig.”

Niet gezellig

Via de woordvoerder laat het stadsdeelbestuur van Nieuw-West weten het besluit van Stuy, om dit jaar geen kermis te laten plaatsvinden in Osdorp, te betreuren. Ook erkent het zijn inspanningen voor de organisatie van de kermis al die jaren. “Mocht hij ooit weer een kermis willen organiseren en een vergunning daarvoor aanvragen, dan staan we daar zeker voor open!” Maar dit jaar komt er geen kermis. Stuy: “Ik kan het niet meer opbrengen. Zo’n achtbaan kost miljoenen. De mensen die er met hun attracties staan moeten wel omzet maken. Ik investeer zelf ook enorm in de veiligheid. Maar krijg als dank een kermis die vroeger dicht moet, omdat het stadsdeel en de politie daar de jeugd niet onder controle hebben.” Ook bezoekers dupeer je met een vroegere sluiting, aldus Stuy. “Mensen die in de avond komen, moet je dan om negen uur al wegsturen, omdat de muziek dan uitgaat en het park leeg moet. Dat is niet gezellig. En dat allemaal dankzij een stadsdeel dat besluit dat de kermis maar eerder dicht omdat een groep jongeren de sfeer verpest.”

Wat meer kermis

Stadsdeelcommissielid Denise Klomp (PvdA) laat weten dat ze met haar fractie hierover rond de tafel gaat. “Ik snap dat Frans Stuy zich heeft teruggetrokken. Hij kwam tegemoet aan de veiligheidseisen en de kermis verliep vorig jaar prima, zag ik met eigen ogen ook. Dan mag er toch wel wat van de restricties af. Het is fijn dat het stadsdeel in gesprek met hem blijft, maar geef die man en de buurt weer wat meer kermis. Voor dit jaar is het te laat, maar ik hoop dat het er volgend jaar gewoon weer is. Die kermis hoort gewoon bij Osdorp!”

Kermiskoning Frans Stuy trekt zich terug: geen kermis in Stadspark Osdorp (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5601

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.