Focaccia van spelt bloem (2024)

4

Door Mind Your Feed aanSnacks

Yes, deze focaccia stond al heel lang op mijnto bake lijstje, en eindelijk kan ik het recept met je delen! Eindelijk ja, want afgelopen Tweede kerstdag maakte ik voor mijn familiedeze focaccia van spelt. Het was op zich niet moeilijk om hier eens mee aan de slag te gaan, maar op de een of andere manier stond dit recept niet vooraan in mijn hoofd, en vergat ik dus steeds dat ik dit nog eens wilde maken. Totdat ik ging nadenken over borrelhapjes voor Oud en Nieuw, en tjsa, dan mag een lekker borrelbrood niet ontbreken! Ik maakte deze focaccia van spelt af met tomaatjes, rode ui en mozzarella, en dit is echt een heerlijk borrelhapje!

Nadat ik aleeuwengeleden een glutenvrije focaccia maakte, wilde ik ook eens een focaccia van spelt maken. Omdat we met Kerst met een groot gezelschap waren, wilde ik mijn focaccia wat groter makenen de hoeveelheid van de ingrediënten moest dus aangepast worden…. Gelukkig ben ik beter met letters dan met cijfers, want mijn rekensommetje ging een beetje mis. Ik paste de hoeveelheid meel aan, maar rekende niet goed uit hoeveel water ik dan moest toevoegen…. Mijn deeg voor de focaccia bleef veel te nat, wilde niet rijzen, en heb ik uiteindelijk in de prullenbak moeten gooien. Tsja, zo gaat dat hier ook wel eens hoor, ik ben af en toe ook echt een kluns in de keuken…

Focaccia van spelt bloem (3)

Omdat mijn deeg niet wilde rijzen, ging ik toch even opnieuw rekenen, en kwam ik achter mijn domme fout…. Ik maakte het deeg opnieuw, nu in de juiste verhoudingen, en nu ging het wel goed. Het deeg rees prachtig, en was superzacht en luchtig! Dat is dé basis voor een goede focaccia! De rest van een goede focaccia bestaat uit een lekkere topping. Deze keer ging ik voorbasic,want dat past wat mij betreft het beste bij de Italiaanse keuken. Ga vooral los op het beleg van dit pure broodje, je kunt er echt van alles op leggen. Heerlijk bij de borrel, en natuurlijk bij een glas champagne!

Focaccia van spelt bloem (4)

Focaccia van spelt

  • 300 gr speltbloem
  • 200 ml warm water
  • 10 gr droge gist
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl tijm
  • 2 tl oregano
  • snuf zout

Voor de topping:

  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • 10 kleine tomaatjes
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Nodig: mengkom, vochtige theedoek, bakpapier, bakplaat

Bereiden: Doe de bloem in een mengkom en voeg hier het zout alvast aan toe. Meng in een klein glaasje de gist met 50 mlwater tot een papje en doe deze bij de bloem. Voeg nu ook de olijfolie en de rest van hetwater toe. Meng eerst met een houten lepel goed door. Bestuif je handen met wat bloem en nu gaan we lekker kneden… Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Bestuif ook je werkblad met wat bloem en kneed het deeg op het werkblad nog even verder.

Bestuif de mengkom met wat bloem en leg de deegbal hier in. Leg een vochtige theedoek over de kom en zet het deeg weg, op een warme plek, om te rijzen. Ik zette mijn deeg voor de open haard, maar bij de verwarming, of in de oven op circa 40 graden kan ook. Zorg er dan wel voor dat jouw mengkom in de oven kan…. Laat het deeg zeker 1 uur rijzen. En oefen je geduld…..

Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.

Kneed het deeg nu opnieuw goed door en vorm weer een bal. Leg de deegbal op het bakpapier en druk en rol nu met je handen uit tot een brood. Ik maakte een rechthoekig brood, maar je kunt natuurlijk alle vormen maken. Zorg dat het midden van het brood iets verdiept is, dat doe je door daar net even wat harder met je vingers te duwen op het deeg. Zo krijg je een opstaand randje bij het brood.

Nu heb je weer even geduld nodig, want het deeg mag weer rijzen. Bedek het deeg weer met de vochtige theedoek en laat ongeveer 30 minuten rustig staan.

Zet alvast de oven aan op 180 graden.

Is het deeg klaar, dan kun je gaan beleggen. Snij de ui in ringen en leg deze als eerste op het midden van het deeg (dus laat de randen vrij). Druk ze iets in het deeg. Snij de tomatenin plakjes en verdeel ongeveer de helft hiervan over de focaccia. De mozzarella snij je in dunne plakken en verdeel je daarnaover het brood. Zorg dat de focaccia overal bedekt is met mozzarella. Strooi tot slot nog wat plakjes tomaat, peper, zout en een flinke scheut olijfolie over het brood.

Schuif nu voor 35 – 40 minuten de oven in. En dan, genieten maar!

Op zoek naar meer borrelhapjes? Kijk dan hier!

Focaccia van spelt bloem (5)

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor denieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed opFacebook|Twitter|Bloglovin|Instagram| Pinterest

Focaccia van spelt bloem (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5696

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.