Pizza deeg maken: basisrecept voor 1 tot 100 pizza’s - italiëplein (2024)

Pizza deeg maken kan op meerdere manieren. Maar welk pizzadeeg recept is nou echt goed? En welk recept moet jij kiezen voor het aantal pizza’s dat jij wilt bakken? Want de ene keer wil je misschien maar 2 pizza’s bakken. Als je een keer vrienden te eten krijgt, bak je misschien wel 8 tot 10 pizza’s. En als je een keer pizza’s bakt voor het buurtfeest, dan bak je misschien wel 30 of 40 pizza’s. Je hebt dan geen zin om recepten te gaan zitten omrekenen…

Wij gaan je helpen :-)

Pizza deeg maken

Zoals gezegd, pizza deeg maken kan op verschillende manieren. Op deze pagina gaan we je hier wat uitleg over geven. En je krijgt van ons meerdere fijne tips en aanwijzingen om geweldig pizzadeeg te maken. Alle producten die je nodig hebt om zelf pizza deeg te maken vind je uiteraard in onze webshop.

Heb je geen tijd om nu eerst dit hele artikel te lezen en wil je gewoon meteen aan de slag met een goed pizzadeeg recept? Hieronder staat een perfect pizzadeeg basisrecept dat altijd werkt. Sla dit artikel zeker even op bij je favorieten, dan kan je onze tips op een later moment makkelijk terugvinden.

De meest klassieke manier van pizza deeg maken is om alle ingrediënten in 1 etappe met elkaar te mengen en kneden. Dat heet de directe manier van pizzadeeg maken. De directe manier van deeg maken is dus een 1-traps-raket.

Er bestaat ook een manier om pizzadeeg te maken in een 2-traps raket. Dat heet de indirecte manier van deeg maken. Dat werkt als volgt: op dag 1 maak je een zogeheten voordeeg. Zo’n voordeeg heet poolish of biga. Of je maakt een desemstarter (een desem is wel iets bewerkelijker om te maken dan een poolish of biga). Op dag 2 voeg je de poolish of biga of desem dan samen met de rest van je ingrediënten. Het geheel meng en kneed je tot een mooi deeg.

Een heel mooi voorbeeld van een direct pizzadeeg is bijvoorbeeld dit officiële recept voor Napolitaans pizzadeeg. En in ons blogje over pizzadeeg maken met zuurdesem lees je wat meer over de indirecte manier van pizza deeg maken.

Pizzadeeg recept (dat altijd werkt!)

Pizza deeg maken: basisrecept voor 1 tot 100 pizza’s - italiëplein (1)

Dit basis pizzadeeg recept is goed voor 4 pizza’s van circa 30 cm. Wil je liever 2 pizza’s maken? Halveer dan de hoeveelheid ingrediënten in het recept, behalve de hoeveelheid gist. Wil je 8 pizza’s bakken, dan kan je de hoeveelheden verdubbelen (behalve de gist). We geven je zo nog een paar handige aanwijzingen hierover.

Wil je een ander aantal of héél veel pizza’s bakken? Lees dan zeker even verder. We geven je verderop deze pagina een Hele Handige Formule waarmee je voor iedere bakdag een recept op maat kunt berekenen.

Voor onderstaand basisrecept geldt dat het mengen van de ingrediënten en het kneden van het deeg bij elkaar circa 20 minuten duurt.
Daarna heb je nog een paar uur rijstijd. Hoe meer tijd je jouw deeg geeft, hoe lekkerder en luchtiger je pizza wordt.

Ingrediënten voor pizza deeg:

  • 500 gram Italiaanse bloem van het type 00 (♠)
  • 300 ml water (♣)
  • 10 gram zout (liefst fijn zeezout, dat lost het beste op in water)
  • 2 gram gedroogde (instant) gist
  • 5 gram olijfolie (optioneel) (♦)

(♠) 00-bloem is in Italië een veelgebruikte bloemsoort voor pizzadeeg. Je kan gerust ook bloem type 0 gebruiken. Heb je beide soorten niet in huis? Dan kan je patentbloem gebruiken. Met patentbloem kan je jouw deeg over het algemeen niet langer dan 2 tot 3 uurtjes laten rijzen. Langer houdt het deeg het niet vol. Met een goede 00-bloem kan je langere rijstijden aanhouden, wat je deeg zeker ten goede komt.

(♣) Gebruik op warme dagen wat koeler water, op koude dagen gebruik je handwarm water. Als je wil weten waarom dit is, check dan zeker even ons leuke blogje over de 60-regel.

(♦) Bak je jouw pizza in een elekrische keukenoven op niet al te hoge temperaturen (tot 300 graden)? Voeg dan olijfolie toe aan je deeg. Bak je pizza in een houtoven? Dan kan je beter geen olijfolie in je deeg doen.

Instructies pizza deeg maken:

Pizza deeg maken: basisrecept voor 1 tot 100 pizza’s - italiëplein (2)

Deze instructies zijn zowel voor kneden met de hand als in de deegmachine of keukenmachine:

  1. Los het zout op in het water.
  2. Doe het zoute water in een kom of kneedbak en voeg ongeveer 10% van de bloem toe (dit komt niet heel precies). Meng tot de bloem is opgelost.
  3. Voeg nu de gist toe en de rest van de bloem en meng alles goed. Je merkt dat het mengen vanzelf overgaat in kneden.
  4. Kneed circa 10 minuten tot je een mooi glad, soepel en samenhangend deeg hebt.
  5. Laat je deeg ½ uur tot 2 uur in zijn geheel rijzen op kamertemperatuur (20 graden C.)
  6. Maak na deze eerste rijs bolletjes van je deeg: 220 gram deeg per bolletje is gemiddeld.
  7. Laat de bolletjes deeg daarna opnieuw rijzen:
          • Gebruik je (patent)bloem uit de supermarkt: laat je bolletjes dan nog 2 tot 3 uur rijzen.
          • Gebruik je speciale sterke 00-bloem voor pizza? Laat je deeg dan na de eerste rijs nog 6 uur als bolletjes rijzen.

Als de volledige rijstijd erop zit dan kan je pizza’s gaan maken.

Pizza deeg maken: basisrecept voor 1 tot 100 pizza’s - italiëplein (3)

Pizzadeeg maken: hoeveel pizza’s wil jij bakken?

Het bovenstaande pizzadeeg recept is al heel fijn en werkt altijd. Toch krijgen wij vaak de vraag wat pizzabakkers thuis wat ze moeten doen als ze meer of juist minder pizza’s willen maken dan in hun recept staat?Kan je de ingrediënten bijvoorbeeld zomaar halveren? Of juist verdubbelen?

Eigenlijk wil iedereen het liefst een pizzadeegrecept dat precies werkt voor het aantal pizza’s dat jij die dag wilt bakken. Toch?

De ene keer 4 pizza’s, de andere keer 6 pizza’s… dat wordt omrekenen
Thuis voor je gezin bak je misschien 3 of 4 pizza’s op een avond. Maar als je vrienden te eten hebt worden dat misschien wel 6 pizza’s of 8. Dan moet je toch je pizzadeegrecept weer gaan omrekenen…

Maar vanaf nu hoeft omrekenen niet meer…

Wij hebben een altijd werkende PIZZA DEEG FORMULE voor je!

Pizza deeg maken met de Pizzadeeg Formule

Pizza deeg maken: basisrecept voor 1 tot 100 pizza’s - italiëplein (4)Voor onze Formule maakt het namelijk niet uit hoeveel pizza’s je wilt maken. Het recept past zich altijd aan aan jouw wensen. Of je nou 2 pizza’s wilt bakken of 100.

Je hebt dan altijd de juiste hoeveelheden voor al je ingrediënten.

Mooi toch?

Het Geheim is dat de Formule niet uitgaat van vaste hoeveelheden (zoals de meeste recepten), maar van verhoudingen tussen de ingrediënten.

En het mooie is: die verhoudingen kloppen altijd! Hoeveel pizza’s je ook maakt.

Het grootste geheim van zelf pizza maken is snappen dat de ingrediënten voor jouw pizzadeeg – bloem, water, gist en zout – altijd in vaste verhoudingen tot elkaar gebruikt worden.

Je hoeft dan eigenlijk nog maar 1 ding te onthouden, en dat is dat 1.000 gram bloem goed is voor 8 gemiddeld grote pizza’s. Op basis hiervan kan jij snel bepalen hoeveel bloem je nodig hebt voor het aantal pizza’s dat jij wilt bakken:

250 gram bloem = 2 pizza’s*
500 gram bloem = 4 pizza’s*
750 gram bloem = 6 pizza’s*
1.000 kg bloem = 8 pizza’s* etc…

* Het precieze aantal pizza’s dat je uit een kilo bloem haalt, ligt een beetje aan hoe groot jij jouw deegbolletjes maakt. Een bolletje deeg van 220 gram levert een gemiddeld grote pizza op van 30 cm in doorsnede.

Als je weet hoeveel pizza’s je wilt maken en hoeveel bloem je nodig hebt, dan zijn de overige ingrediënten altijd een afgeleide van de hoeveelheid bloem.

Ingewikkeld?

Nee hoor.

Verhoudingen ingrediënten voor pizzadeeg

Je hoeveelheid bloem is altijd 100%.

Voor de overige ingrediënten gelden altijd de volgende percentages ten opzichte van de bloem:

BLOEM: 100%
WATER: 53% tot 80%
GIST: 0,05% tot 0,4%
ZOUT: 1,5% tot 3%
OLIE: 1% tot 3%

Ik geef je een korte toelichting per ingrediënt:

WATER:

De hoeveelheid water in je deeg wordt de “hydratatie” genoemd. Hoe langer je pizza in de oven ligt, hoe meer vocht er uit je deeg verdampt. En hoe krokanter / droger je pizza wordt.

Bak je in een houtoven (je bakt de pizza dan kort en op hoge temperatuur), dan kan je wat minder water gebruiken (56-60%) dan wanneer je in een gewone keukenoven bakt. In dat laatste geval kan je bijvoorbeeld 60-65% water toevoegen. Je kan tot wel 80% hydratatie gaan, maar je deeg wordt dan wel slapper / natter. Het is leuk om hier een beetje mee te experimenteren tot je het voor jou perfecte % hebt gevonden.

GIST:

Gist is misschien wel het lastigste ingrediënt voor je pizzadeeg. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel gist je kan gebruiken, zoals de temperatuur. Belangrijk om te weten is in ieder geval dat er verse en gedroogde gist bestaat. Als je deeg maakt op de klassieke manier (op kamertemperatuur), dan kan je 0,4% aanhouden, dat gaat eigenlijk altijd wel goed. Ik ga in de formule overigens uit van instantgist.

ZOUT:

Je deeg heeft zout nodig. Het kan echt niet zonder. Je kan wel zelf een beetje spelen met de hoeveelheid. Het minimum voor een goed deeg is 1,5% zout. In Napolitaanse pizza zit 3% zout. De een vindt dat heerlijk, de ander te zout. Dat is dus helemaal aan jou.

OLIE:

In Napolitaans pizzadeeg zit geen olie. In Romeinse pizza zit juist wel olie. Het is dus aan jou of je een beetje olie wilt gebruiken. Bak je in een elektrische oven? Dan zorgt een beetje olie voor een mooie kleur van je deeg als je jouw pizza bakt.

SUIKER:

Suiker zie je vaak staan in recepten, maar het hoort eigenlijk niet thuis in pizzadeeg. Omdat alles tegenwoordig snel snel snel moet – ook het rijzen van deeg – wordt er suiker toegevoegd. De gist gaat dan harder werken. Maar het hele idee van een smaakvolle en luchtige pizza is dat je het deeg de tijd geeft om smaak en textuur te ontwikkelen. Suiker is vals spelen. Al geeft het ook wat kleur aan je deeg tijdens het bakken.

Samenvatting

Nu je alle percentages van de ingrediënten weet, gaan we nog even snel terug naar het recept waar we dit blogje mee begonnen. We zetten er nu even alle formule percentages bij voor je:

500 gram 00-bloem = 100%
300 ml water = 60% hydratatie
10 gram zout = 2%
2 gram gedroogde gist = 0,4%

Zo heb je een mooi voorbeeld. En je weet ook hoe je jouw receptuur helemaal naar jouw hand kan gaan zetten, door te variëren met bijvoorbeeld de hoeveelheid water of olijfolie.

Succes met jouw pizza’s!

Heb jij nog vragen over dit artikel of over zelf pizza deeg maken? Of over de pizzadeegformule? Stel jouw vraag gerust hieronder in de reacties. Wij reageren op alle vragen. Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd, die is alleen om je onze reactie te kunnen sturen.

Pizza workshop

Pizza deeg maken: basisrecept voor 1 tot 100 pizza’s - italiëplein (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5682

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.