Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (2024)

Sekmadienį jau trečią kartą šiemet Lietuvos gyventojai traukė prie balsadėžių – šįkart rinkėjai sprendė, kokie politikai nusipelnė ateinančius penkerius metus dirbti Europos Parlamente. Vidurnaktį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) oficialiai pradės skelbti Lietuvos Europos Parlamento rinkimų rezultatus.

Kas keliauja į Briuselį?

Suskaičiavus 1892 iš 1895 apylinkių aiškėja, kad rinkimus laimėjo konservatoriai, jų kraityje 3 mandatai, antroje pozicijoje liko socdemai su dviem.

Net šešios politinės jėgos Briuselyje turės po vieną politiką.

Suskaičiavus reitingavimo balsus, paaiškėjo, kad iš TS-LKD mandatą pelnė Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė ir Paulius Saudargas.

Socdemams atstovaus Vilija Blinkevičiūtė ir Vytenis Povilas Andriukaitis.

LVŽS Briuselyje dirbs Aurelijus Veryga, Laisvės partijai atstovaus Dainius Žalimas, Demokratų sąjungai "Vardan Lietuvos" - Virginijus Sinkevičius.

LLRA-KŠS atstovaus Waldemaras Tomaszveskis. Į Briuselį keliauja ir buvęs Seimo narys Petras Gražulis.

Liberalų Sąjudžiui atstovaus Petras Auštrevičius.

TIESIOGINĖ TRANSLIACIJA:

Šiemet – antrasis kartas, kai Lietuvoje Europos Parlamento rinkimai vyksta atskirai nuo prezidento rinkimų. Pirmąjį kartą tokia situacija susiklostė 2009-aisiais. Tiek tuomet, tiek šįkart rinkėjų aktyvumas nedžiugino, nors matyti, kad sekmadienį balsą atidavė daugiau rinkėjų nei prieš 15 metų.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (1)

Balsavimas Europos Parlamento rinkimuose / I. Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvai Europos Parlamente atitenka 11 vietų, 2019-aisiais šios vietos atiteko konservatoriams Andriui Kubiliui, Rasai Juknevičienei, Liudui Mažyliui ir Aušrai Maldeikienei (ji į EP buvo išrinkta su visuomeniniu komitetu, tačiau vėliau prisijungė prie konservatorių), taip pat EP dirba socialdemokratai Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas.

Išrinkti buvo ir du Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai – Bronis Ropė ir Šarūnas Marčiulionis, tačiau pastarasis užleido savo vietą iškart po jo sąraše likusiam Stasiui Jakeliūnui. EP taip pat dirbo Petras Auštrevičius, rinkimuose iškeltas Liberalų sąjūdžio, Viktoras Uspaskichas, iškeltas Darbo partijos, bei Waldemaras Tomaszewskis, išrinktas su „Valdemaro Tomaševskio bloku“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (2)

Balsavimas Europos Parlamento rinkimuose / G. Skaraitienės / BNS nuotr.

Atnaujinta 20.08

Kaip skelbia VRK, iš viso balsą rinkimuose atidavė 28,35 proc. rinkėjų. Iš viso sekmadienį, 20 val. duomenimis, balsą atidavė 20,93 proc. balso teisę turinčių gyventojų. Šie skaičiai dar truputį keisis gavus balsavusiųjų užsienyje duomenis.

Mažiau balsavusiųjų būta tik 2009 metais, tuomet prie balsadėžių atėjo 564,8 tūkst. arba beveik 21 proc. rinkėjų.

EP rinkėjų sąraše šiemet buvo 2 mln. 386 tūkst. 422 asmenys – 4,2 proc. mažiau nei prieš penkerius metus.

Pirmą kartą balsavo gimusieji po įstojimo į ES

Šiuose rinkimuose Lietuvoje gali dalyvauti ne tik Lietuvos, bet ir čia gyvenantys Europos Sąjungos šalių piliečiai. Jie turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje ir turėti leidimą gyventi.

„Paminėtina, kad šiandien [sekmadienį] Lietuvoje vyko jau penkti rinkimai į Europos Parlamentą ir tai pirmieji rinkimai į Europos Parlamentą, kuriuose galėjo balsuoti jau Europos Sąjungoje gimę Lietuvos piliečiai, tai yra gimę jau po to, kai mes įstojome į Europos Sąjungą. Tokių rinkėjų turime virš 66 tūkst.“, – sekmadienį, jau po apylinkių uždarymo surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (3)

Lina Petronienė / Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Ji taip pat priminė, kad sėkmę Europos Parlamento rinkimuose bandė 15 kandidatų sąrašų, kurių vienas – koalicinis. Kandidatų sąrašuose iš viso buvo 319 kandidatų, iš kurių į EP pateks 11 politikų. Tam, kad turėtų savo atstovą EP, kandidatų sąrašas turi surinkti daugiau nei 5 proc. rinkėjų balsų.

Pasak L. Petronienės, aktyviausiai sekmadienį balsavo Šalčininkų rajono savivaldybės gyventojai, kur balsą atidavė daugiau nei 45 proc. rinkėjų.

VRK vadovė atkreipė dėmesį, kad vidurnaktį jau turėtų būti paaiškėję balsai iš daugumos rinkimų apylinkių, tačiau žinios apie pirmumo balsus gali tekti šiek tiek palaukti.

Girtam rinkėjui surašytas protokolas

Per EP rinkimus ikiteisminių tyrimų nepradėta, vienam triukšmavusiam girtam rinkėjui surašytas administracinio nusižengimo protokolas, sekmadienį pranešė policijos generalinis komisaras.

„Lietuvos kriminalinės policijos biuras, kaip ir ankstesniais rinkimais, vykdė stebėseną, kurios metu rizikų, kurios galėtų turėti įtakos rinkimų procesams, nefiksavo“, – per spaudos konferenciją sakė Renatas Požėla.

Nuo birželio 3-iosios policija sulaukė 19 pranešimų apie galimus pažeidimus per EP rinkimus – gerokai mažiau nei per gegužę vykusius prezidento rinkimus.

Anot policijos vadovo, surašytas vienas administracinių nusižengimų protokolas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (4)

Balsavimas Europos Parlamento rinkimuose / I. Gelūno / BNS nuotr.

„Vilniaus rajone vyras, pasiėmęs biuletenį, konfliktavo, bandė išeiti. Jis sulaikytas įvykio vietoje, į alkotesterį pripūtė arti sunkaus girtumo laipsnio“, – teigė R. Požėla.

Kas už žmogaus teises, kas – už gražesnę Lietuvą

Vilniaus Konstitucijos apylinkės rinkimų komisijos pirmininkės pavaduotoja Sandra Mankevičienė LRT TELEVIZIJAI sakė, kad retas rinkėjas stoviniavo ir svarstė už ką balsuoti. Pasak jos, žmonės į rinkimus atėjo jau apsisprendę, už ką balsuoti.

„Prastas aktyvumas, iš tikrųjų, palyginus su prezidento rinkimais. Manome, kad Vilniuje tas oras truputį sutrukdė reikalus“, – sakė S. Mankevičienė.

LRT TELEVIZIJOS kalbinti gyventojai sakė, kad rinktis buvo iš ko – patiko ir kurios nors partijos pažadai, ir pirmi sąrašo numeriai.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (5)

Socialdemokratai laukia EP rinkimų rezultatų / V. Raupelio / LRT nuotr.

„Man patiko kaip kandidatas Dainius Žalimas. Tai būtent už jo kandidatūrą ir balsavau“, – sakė kalbinta vilnietė. Kita sostinės gyventoja neįvardijo, kuriam sąrašui atidavė balsą, tačiau sakė balsavusį už gražesnę Lietuvą ir geresnę ateitį.

„Debatai man pasufleravo, ką reikėtų rinkti“, – sakė nepanorusi pasakyti, kam atidavė balsą, moteris. O štai į apylinkę atėjęs vilnietis teigė balsavęs už „patį rimčiausią profesorių Lietuvoje“.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (6)

Laisvės partija laukia EP rinkimų rezultatų / J. Stacevičiaus / LRT nuotr.

„Už didžiausią patirtį turinčius ir mano interesams atstovaujančius žmones“, – apie tai, ką pasirinko, kalbėjo kitas apylinkėje užkalbintas vyriškis.

Dar viena kalbinta vilnietė priminė, kad šeštadienį Vilniuje vyko LGBTQ bendruomenės ir jų rėmėjų eitynės „LT Pride“, kuriose, kaip primena portalas LRT.lt, dalyvavo ir šiek tiek politikų. Tad vilnietė sakė pasirinkusi tuos, kurie yra už žmogaus teises.

„Už 13 numerį ir už 4 – Marių Vaščegą“, – kam atidavė balsą atskleidė kita sostinės gyventoja.

Tuo metu Palangoje esančioje Vilniaus rinkimų apylinkėje daugiau balsavo kurorto svečiai, o ne patys palangiškiai. Rinkėjai čia tikino, kad EP rinkimai yra nemažiau svarbūs, tad balsuoti būtina net ir poilsiaujant.

„Tas vokų skaičiavimas išankstinio balsavimo, tiek pačių biuletenių skaičius yra žymiai didesnis, todėl Palangoje skaičiavimas trunka ilgiau nei visoje Lietuvoje“, – teigė Palangos apygardos rinkimų komisijos pirmininkas Virgilijus Beržanskis.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (7)

Liberalų sąjūdis laukia rinkimų rezultatų / J. Stacevičiaus / LRT nuotr.

Vieni Palangoje kalbinti rinkėjai sakė balsavę už žinomas partijas ir reitingavę pažįstamus, o kiti – norintys naujų veidų Europos Parlamente.

„Taikos koalicija. Tiesiog. Labai pavargome nuo situacijos, nuo eskalavimo, nuo gąsdinimų ketverius metus, pradedant pandemija, ir jie nesibaigia“, – kalbėjo LRT TELEVIZIJOS kalbinta rinkėja.

Apylinkėje sutiktas vyriškis sakė balsavęs už Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, nes šios partijos atstovai jam paliko įspūdį: „Pavyzdžiui, Rasą Juknevičienę labai dažnai girdžiu.“

Jam antrino ir kitas Palangoje kalbintas rinkėjas, sakęs, kad konservatorius Andrius Kubilius „turi svarų balsą, tai jis toliau dirbs gerus darbus ten.“

Dar viena kalbinta rinkėja balsą atidavė Laisvės partijai, nes pirmose sąrašo vietose įrašyti kandidatai jai patiko, priimtina ir tai, ką ši partija siūlo.

Europos Parlamento rinkimų rezultatai: konservatorių pergalė, į Briuselį keliauja Gražulis (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6484

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.