Clean eating: 7 tips om zo schoon mogelijk te eten - aHealthylife.nl (2024)

De afgelopen week zijn de resultaten bekend gemaakt van een studie naar het voedselaanbod in Nederland. De Wageningen University & Research, De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht zijn tot zeer ernstige conclusies gekomen: zeker 80% van het aanbod in de supermarkt is ongezond en precies hetzelfde geldt voor de aanbiedingen. In de horeca is het nog erger, daar is meer dan 90% van het aanbod absoluut niet verantwoord. In dit artikel kijken we kort naar het resultaat hiervan en besteden we aandacht aan hoe we ons kunnen verweren tegen het ziekmakende voedselaanbod.

Dat er iets aan de hand is, is een feit. Er zijn in ons land meer zieke mensen dan ooit. Volgens het CBS telt Nederland 9,9 miljoen mensen met een chronische ziekte (1). Het is niet alleen dramatisch gesteld met het voedselaanbod in de supermarkt en horeca, want een recent onderzoek toont aan dat ook ziekenhuiseten al in 2 weken een dramatisch effect op je bloedwaarden kan hebben (2). Volgens een recente voedselconsumptiepeiling haalt 84% van de Nederlanders de 200 gram groente per dag niet, terwijl de norm 250 gram groente per dag is (3). Het slechte bewerkte voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander, kan niet alleen ziek maken (4, 5, 6, 7, 8), het kan er ook voor zorgen dat we depressief en futloos worden (9, 10, 11).

Er is gelukkig een simpele oplossing voor het voedselterreur en die heet ‘clean eating’, of in gewoon Nederlands schoon eten. Het heeft niks te maken met het wassen van je voedsel, maar deze stroming beoogt het kiezen voor minimaal bewerkt eten. In het Engels spreken ze over real food. Deze ‘echte voeding’ staat dicht bij de natuur en bevat per calorie vele micronutriënten en plantenstoffen, die onze gezondheid ondersteunen (12).

We geven je 7 tips om zo schoon mogelijk te eten:

Eet meer voedsel zonder verpakking: je komt hierbij automatisch uit bij veel groente en fruit. Deze bevatten vezels, vitamines, mineralen en actieve plantenstoffen die ontstekingen kunnen remmen (13). Het is dan ook niet zo gek dat groente en fruit kunnen worden beschouwd als ‘medicijn’ tegen ziektes (14, 15, 16). Een bonustip is om te kiezen voor de biologische variant, die vanwege kleinere hoeveelheden bestrijdingsmiddelen nog schoner zijn voor je gezondheid (17).

Lees altijd de etiketten: soms zitten gezonde voedingsmiddelen in een verpakking, zoals bijvoorbeeld noten. Maar geoxideerd plantaardig vet met veel zout kan noten erg ongezond maken. De ingrediëntenlijst verklapt dit soort toevoegingen. Let er altijd op dat een product geen (of zo min mogelijk) e-nummers, plantaardig vet, suiker, zout en conserveermiddelen bevat. Eet alleen voedsel dat je grootmoeder nog zou herkennen.

Blijf weg bij witmeel en suiker: meer dan de helft van de producten in de supermarkt bevat toegevoegde suiker. Ook zijn veel producten op basis van witmeel tot stand gekomen. Kies daarom altijd voor volkoren varianten. Maar let op, ook kant-en-klare pizzabodems op basis van courgette of bloemkool bestaan grotendeels gewoon uit witmeel. Laat je dus niet misleiden. Toegevoegde suikers en geraffineerd witmeel jagen obesitas, leververvetting, diabetes en kanker aan. Je kunt er maar beter bij wegblijven (18, 19, 20). Ook fructose (en dus ook high fructose corn syrup, HFCS ofwel glucosefructosestroop) is geen gezonde suikervervanger (21, 22, 23, 24). Zorg dat je altijd voor onbewerkte koolhydraten gaat, want die bevatten vrijwel altijd veel vezels, wat een stabiliserende werking heeft op je bloedsuikerspiegel.

Drink alleen water, koffie en thee: veel mensen weten wel dat frisdrank een suikerbom is en je dik kan maken (25), maar dat dit ook voor fruitsap geldt is meestal onbekend (26). Een glas sinaasappelsap bevat net zoveel calorieën als een glas cola. Je alvleesklier ziet geen verschil tussen deze typen suiker (27, 28). Een belangrijke vuistregel is om je calorieën nooit te drinken (29, 30). Waterdrinken is de ideale manier om je lichaam te hydrateren (31, 32). Koffie en thee mogen ook, want deze bevatten vele plantenstoffen die je gezondheid ten goede kunnen komen. Drink je koffie en thee altijd ongezoet.

Blijf weg bij geraffineerd voedsel: geraffineerd voedsel is ontdaan van de natuurlijke matrix en bevat vaak veel calorieën door de aanwezigheid van de macronutriënten vetten, eiwitten en koolhydraten, maar bevatten geen micronutriënten zoals vitamines en mineralen meer. Voedselfabrikanten zijn dol op het raffineren van voedsel: het verhoogt niet alleen de houdbaarheid, er wordt ook nog eens meer van gegeten. Helaas wordt dit soort geraffineerde voedsel in verband gebracht met ontstekingen en een toegenomen kans op cardiovasculaire aandoeningen (33). Let op: bewerkt voedsel hoeft weer niet slecht te zijn, want voorgesneden groenten of fruit vallen onder bewerkt eten, maar kunnen alsnog heel gezond zijn. Een natuurlijk gefermenteerd zuurdesembrood op basis van spelt is ook bewerkt, maar ook gezond omdat het niet is geraffineerd. Het is vooral het raffineren dat het ongezond maakt.

Vermijd toegevoegde vetten: vet geeft smaak en de industrie is er dol op om producten te baseren op goedkope plantaardige vetten. Deze vetten bevatten louter calorieën en hebben geen enkele toegevoegde waarde voor de gezondheid. Sterker nog: veel vetten zijn ontstekingsbevorderend (34, 35). Omega 6-vetten zoals zonnebloemolie of sojaolie kunnen ontstekingen aanjagen in het lichaam (36, 37, 38), maar dat geldt ook voor palmitinezuur in palmolie (39, 40). Producten met dit soort toevoegingen kun je maar beter in de winkel achterlaten. En wees wakker, want ook ‘gezonde’ groentespreads en hummus kunnen dit soort toevoegingen bevatten. Vetten die van nature in voedsel zitten, zoals een avocado, hoef je niet te vermijden.

Geef de voorkeur aan plantaardig voedsel: veel mensen eten te weinig groente, fruit, bonen en noten. Door minder koolhydraten en vlees te eten, heb je meer ruimte voor plantaardige voeding. Een stukje vlees of vis wordt door velen als gezond gezien, maar blijf altijd weg bij bewerkt vlees zoals salami, bacon, paté of worst. Probeer veel variatie aan te brengen in je voedingspatroon, een goede richtlijn is om dagelijks een regenboog aan kleuren via groentes te eten. Variëren in voeding ondersteunt de darmflora, wat je gezondheid enorm ten goede kan komen (41, 42, 43, 44).

Wat wel te eten?
Omdat zeker 80% van de supermarktproducten allesbehalve gezond is, is het dus de vraag wat de gezonde 20% dan precies inhoudt. Uiteraard komen we dan uit bij verse groente en fruit, maar ook de ingevroren varianten zijn prima. Gezonde bronnen van koolhydraten zijn peulvruchten uit blik of glas, (zoete) aardappels en volkorengranen. Voor de eiwitten kun je terecht bij eieren, vis, tempé en kip. Gezonde bronnen van vet zijn olijfolie, volle zuivel en avocado’s. Maar denk ook aan notenpasta, zaden, olijven, tomatenpuree en gedroogd fruit.

Veranderen kost tijd, maar houd vol
Volgens onderzoekers kan het even duren voordat onze smaak en gewoontes zich aanpassen aan nieuwe veranderingen in het dieet, maar dat het uiteindelijk kan beklijven als je volhoudt (45, 46). In de meeste gevallen kunnen we ons binnen 10 weken een nieuwe gezonde gewoonte eigen maken (47).

Slotwoord
Voor de doorgewinterde beoefenaar van een gezonde leefstijl zal de bovenstaande lijst vanzelfsprekend zijn. Toch is clean eating voor veel Nederlanders nog niet vanzelfsprekend, waardoor het zinvol is om aandacht te besteden aan deze basisprincipes. Door je regelmatig enkele van deze principes eigen te maken, kun je je gewoontes veranderen en daarmee je gezondheid op de lange termijn een enorme duw in de goede richting geven!

Gerelateerde artikelen:

  1. 14 ‘gezonde voedingsmiddelen’ die misschien niet zo voedzaam zijn als je dacht
  2. Waarom is geraffineerde voeding ongezond?
  3. Kind doof en blind door junkfood dieet
  4. Het is hip om onbewerkte voeding te promoten, maar nu is er eindelijk bewijs voor dit advies
  5. Geraffineerd voedsel beschadigt ons geheugen
  6. Gezonde voeding veel duurder dan geraffineerd voedsel
  7. Bewezen: bewerkt voedsel maakt ziek

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Clean eating: 7 tips om zo schoon mogelijk te eten - aHealthylife.nl (2024)

FAQs

Hoe kun je clean eten? ›

Een belangrijk principe bij clean eating is de 80/20-regel: 80% van de tijd eet je clean, 20% is voor wat je zelf wilt. Het is niet verboden om bewerkte producten te eten, maar houdt het wel bij die 20%. Belangrijk is wel na te gaan hoeveel 20% precies is, voordat het uiteindelijk (ongemerkt) 50% is geworden.

Wat betekent Clean Eating? ›

Clean eating draait om het kiezen voor natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen. Dit betekent voedsel dat geen toegevoegde kunstmatige stoffen bevat, zoals conserveermiddelen, kunstmatige kleurstoffen of smaakversterkers.

Hoe kan ik leren minder te eten? ›

Handige tips om af te vallen

Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.

Hoe lang na eten niet douchen? ›

Neem minstens anderhalf uur rust na de maaltijd. Neem na het eten niet meteen een warme douche. Kijk samen met uw arts of u medicijnen gebruikt die uw klachten erger kunnen maken.

Welk voedsel eet je tijdens clean Eating? ›

Simpel gezegd gaat schoon eten over het eten van volledig voedsel – ‘echt’ voedsel dat niet is verwerkt, geraffineerd of bewerkt. Deze voedingsmiddelen zijn zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke vorm en omvatten vers fruit en groenten, magere eiwitten en volle granen .

Worden eieren beschouwd als schoon eten? ›

Schone eiwitten:

Eieren . Noten zonder smaak: amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten. Pure notenboters zonder toegevoegde suikers. Gedroogde bonen.

Helpt schoon eten bij gewichtsverlies? ›

In de kern komt schoon eten neer op het eten van minder bewerkt en verpakt voedsel, wat altijd een goede zaak zal zijn. Niet alleen dat, maar het is ook algemeen aanvaard dat het minderen van bewerkte voedingsmiddelen een effectieve manier is om af te vallen en je in het algemeen beter te voelen [3].

Is honing schoon eten? ›

Hoewel witte suiker zeker niet als 'schoon' wordt beschouwd, worden honing, ahornsiroop en sappen, die ook bronnen van vrije suikers zijn, meestal wel opgenomen en zelfs aangemoedigd door sommige goeroes voor schoon eten .

Hoe lang duurt het voor je clean bent? ›

De onthoudingsverschijnselen bij alcohol duren 3 tot 7 dagen. De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij.

Hoe kun je onbewerkt eten? ›

Onbewerkt eten betekent dat je producten kiest die niet of nauwelijks bewerkt zijn door de industrie. Het is dus iets anders dan rauw of ongekookt eten. Onbewerkt staat voor zoveel mogelijk vers en 'puur' eten. Voorbeelden zijn verse groenten en fruit, noten, eieren, vlees en vis, aardappelen en zilvervliesrijst.

Hoe blijf ik clean? ›

Afkicken en clean blijven: zo houd je het vol
  1. Blijf volhouden. “Ik ben zelf meer dan 10 keer afgekickt, en heb honderden mensen gesproken die zijn afgekickt. ...
  2. Ruil niet de ene verslaving voor de ander in. “Een verslaving overkomt je, het is een ziekte. ...
  3. Zoek afleiding. ...
  4. Trek aan de bel. ...
  5. Je bent nooit veilig.

Wat zijn de gezondste dingen om te eten? ›

Gezond eten
  • onverzadigd vet in plaats van verzadigd vet.
  • weinig zout.
  • veel groente en fruit.
  • volkorenproducten.
  • magere en halfvolle melk(producten), 30+ kaas.
  • een handje ongezouten noten per dag.
  • minder vlees en meer plantaardig.
  • minder kant-en-klaarproducten en meer vers.

Top Articles
IST to JST to EST to CST to PST
Possum Exam Fallout 76
Buhl Park Summer Concert Series 2023 Schedule
159R Bus Schedule Pdf
Giant Key Osrs
Royal Bazaar Farmers Market Tuckernuck Drive Richmond Va
Nycers Pay Schedule
Random Animal Hybrid Generator Wheel
411.Com Reverse Address Lookup
Omniplex Cinema Dublin - Rathmines | Cinema Listings
How to Perform Subdomain Enumeration: Top 10 Tools
Sonic Fan Games Hq
Roadwarden Thais
Chittenden County Family Court Schedule
Nutrislice White Bear Lake
Comcast Business Sign In
Walgreens Dupont Tonkel
Elizabeth Holmes Fappening
Western Gold Gateway
Lynette Mettey Feet
Arthritis Weather Index
What To Do With Mysterious Camera In Sakura Stand
Punishment - Chapter 1 - Go_mi - 鬼滅の刃
American Flat Track Season Resumes At Orange County Fair Speedway - FloRacing
Kplctv Weather Forecast
Tyrone Unblocked Games Bitlife
M Life Insider
6 Best Doublelist Alternatives Worth Trying in 2024
Peak Gastroenterology Associates Briargate
Colt Gray and his father, Colin Gray, appear in court to face charges in Georgia school shooting
Swag Codes: The Ultimate Guide to Boosting Your Swagbucks Earnings - Ricky Spears
Kbh Client Portal
Tbom Retail Credit Card
Horseheads Schooltool
The Civil Rights Movement Crossword Review Answer Key
Rhonda Rousey Nipple Slip
Why Zero Raised to the Zero Power is defined to be One « Mathematical Science & Technologies
[TOP 18] Massage near you in Glan-y-Llyn - Find the best massage place for you!
Marketwatch Com Game
Prisoners Metacritic
Operation Carpe Noctem
The Listings Project New York
Danielle Longet
Serenity Of Lathrop Reviews
What Was D-Day Weegy
Arcane Stitch Divinity 2
Mercy Baggot Street Mypay
Comcast Business Downdetector
Topic: Prisoners in the United States
Cb2 South Coast Plaza
421 West 202Nd Street
Lharkies
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6011

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.