A világ, amikor lerajzolták a szilvapudingot meg az almalevest (2024)

A világ, amikor lerajzolták a szilvapudingot meg az almalevest (3)

Gasztro

Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író | 2024.08.12.

Réges-régen, amikor még az emberek élőszóval beszélgettek és a felhők legfeljebb bárányokat vagy esőt jelentettek, senki sem fényképezte le a vacsoráját. Hogy mit ettek eleink, azokat ékes szavakkal vetették papírra, vagy kivételes esetben vászonra festették, esetleg lerajzolták. Így az öreg szakácskönyvek megsárgult lapjain olvasott étel-meséknek leginkább képzeletünkben kell életre kelni.

Több száz kötetből álló szakácskönyvgyűjteményem ékes darabjai azok az öreg könyvek, amelyek egy egészen titokzatos világot tárnak fel. Szeretem ezeket a régi szakácskönyveket lapozgatni, mert gondolatban oda lehet helyezni egy-egy családi történet alapján ismert vagy vélt helyszínre. És onnantól ez már a saját történetem lesz, persze, csak akkor, ha meg is főzöm, és érezhetem az ízeket.

Most az üknagyanyámtól származó, 1884-ben Bécsben kiadott könyvet tallóztam, augusztusra való izgalmas gyümölcsös receptek után kutatva.

Gót betűkkel írt lapjain meseszerűen elevenednek a szokások, lakomák, egyszerű ebédek és nagyszerű vacsorák. A Wiener Kochbuch, azaz Bécsi szakácskönyv Louise Seleskovitz munkája, aki alapítója volt a bécsi delikátesz-üzletek első főzőiskolájának. A leírás szerint ez olyasmi lehetett, mint ma a nagykereskedések által működtetett akadémiák. Hiába, nincs új a nap alatt!

Tovább olvasok

A könyv eleje telis-teli hirdetésekkel: ezüstneműt, porcelánt, kávéfőzőt, darálót, kompótot, lenvásznat kínálnak, konyhabeépítést és sparheltrakást ajánlanak. A receptek mellett imádom a hasznos tanácsokat: gyönyörű rajzok mutatják be, hogyan kell egy fácánt megtűzdelni hajszálvékony szalonnacsíkokkal, hányféle kést kell egy tisztességes konyhában tartani, és melyik, mire való. Miként kell összeállítani egy homárt majonézzel, hogyan tálaljuk a langusztát, a szilvapudingot. Azt is lerajzolták, hogyan nézzenek ki az égetett tésztagolyócskák, meg a majonézes tojás.

Másik kedvencem a „hogyan állíts össze étrendet” című fejezet.

Ma már szinte elképzelhetetlen, legfeljebb egy divatos degusztációs menü vonultathat fel parányi falatokban ennyiféle fogást. De akkor bizonyára nem nagyítóval keresték az ételkölteményt a tányéron, mert a receptek igen méretes mennyiségekről tesznek tanúbizonyságot.

A világ, amikor lerajzolták a szilvapudingot meg az almalevest (4)

Fotó: Halmos Monika@rozsakunyho

A 15 féle egyszerű ebéd ajánlata közt van tényleg egyszerűbb és bonyolultabb. Például: tiroli gombócleves pirított zsömlével, párolt marhanyelv ecetes tormával, spárga vajjal, zsemlemorzsával és vajas mártással, sült csirke salátával, leveles tésztából sütött szerelmes levél. Egy másik: rizsleves parmezánnal, párolt marhahús karfiollal, tésztával, céklával és gombamártással, sült csirke salátával és gyümölcskompóttal, kétféle torta és kávé. Kicsit egyszerűbb a gombaleves, savanyú káposzta füstölt hússal, szemlegombóccal, mandulás tortácska. Ez simán bevállalható egy hétköznapi ebédnek.

Májpüré leves bevert tojással, párolt borjúszelet tésztával, besamell-felfújt csokoládéöntettel: ez a kombináció azért ütősebben hangzik! És mindenképpen egy egész délelőtti elfoglaltságot jelent.

Mielőtt odalapoznánk, hogyan állítsunk össze büfét 30 vagy 150 embernek, azért nézzünk be a vacsora-kínálatba is. Becsinált leves velővel és pirított zsömlével, rák, szardellás apró falatok tojással, natúrszelet ecetes zöldbabbal, burgonyával és mustárral, zöldségfelfújt, strassburgi pástétom habos mártással, sült csirke salátával, csokoládékrém, mandulatorta, gyümölcs és sajt.

Külön fejezetet találtam benne: hideg gyümölcsök és gyümölcslevesek. Zárójelben megjegyezte a szerző, Louise Seleskovitz hogy ezeket, mint második leveseket, a sültek után illő feltálalni, leginkább vacsorán.

A 12 személyre szóló receptek a hideg eperlevessel kezdődnek, amelyhez 2 liternyi érett epret, 1 kg porcukrot, 2 liter rajnai rizlinget és némi citromot ajánlanak. Hasonló arányokkal, szintén főzve készül, és jégen javasolt felszolgálni a málnaleves is.

Az almaleveshez az alma egy részét borban javasolja megpárolni. Másik részét cukorszirupban, citrommal ízesítve kell megfőzni, majd átpasszírozva a főtt almával és borban dagadtra hízott mazsolával összevegyítve adni az almaborban főtt almához. Semmi fahéj, semmi szegfűszeg, se tej, tejföl, habarás. Muszáj volt kipróbálnom, hiszen éppen elkezdtek érni az almák, minden volt itthon hozzá.

A világ, amikor lerajzolták a szilvapudingot meg az almalevest (5)

Fotó: Halmos Monika@rozsakunyho

És az ilyen egyszerű receptek sokszor nagy meglepetéseket hoznak. Igaz, nem 12 főre készült, és a cukor mennyiségét is csökkentettem, de a leírás szerint jártam el. Hamar kész lett, ment is a hűvösre. Jégre tálalni, persze, hiszen nyár van. Amikor belekóstoltam, behunytam a szemem, mert valami különös érzés járt át. Az íz-emlékek, ami ilyenkor vadul előtolakodnak. A régi ház, a csipkegalléros idős asszonyok az asztal körül. Valami régi báj az öreg almafák öleléséből. Boldog békesség, bársonyos simulékonyság. Semmi extra, csak pontosan az, amit az almától várhatsz. De az tűpontosan és tévedhetetlenül. És tényleg nem kell bele sűrítés, meg plusz fűszerek, meg mindenféle konyhai trükk.

Lapozok tovább: pezsgős ananászleves egy pecsenye után? Tékozlóan izgatónak tűnik, érett, friss ananászból illő elkészíteni.

A hozzávalók itt sem alkotnak hosszú listát: ananász, cukor, citrom, rajnai rizling és champanger, vagyis jóféle pezsgő. Ennek elkészítését most kihagyom, mert a kamrában három dolog biztosan hiányzik hozzá.

Lapozgattam egy viharvert könyvet, amiben találtam sok bejegyzést, pontosítást. Láthatóan állandó használatban lehetett a mű! Közben elképzeltem azt a konyhát, ahol üknagymamám mellett sürgött-forgott a szakácsnő, ahol felütötték a könyvet és ebéd után szálkás betűkkel beleírták: a szilvás lepénybe 5 dekával kevesebb lisztet kell tenni. Most én is hagytam rajta nyomokat, kis cédulát tűztem bele, az almaleves általam módosított receptjével. Lerajzolni nem tudtam, ezért inkább csináltam róla egy képet, ami máris feltöltöttem a felhőbe. Így forog tovább a világ kereke, így adjuk egymásnak át generációkon át az ízeket is.

Ajánljuk még:

Új generációk töltött paprikája

Tésztasaláta olasz módra

Banánkenyér

A világ, amikor lerajzolták a szilvapudingot meg az almalevest (6)

Mi hiányzik ebből a desszertből? Egy kis Piroska Szörp! (x)

Gyermekkorunk legkedvesebb ízei többek között attól maradnak örökéletűek, mert nemcsak tányérok és poharak csengése kíséri őket emlékezetünkben, hanem megannyi feledhetetlen pillanat is, kedves mozzanat, nagyszerű találkozások és persze az a sokféle variáció, amelyben élvezhettük őket. Egy igazi nagymama konyhájában aszörppéldául nemcsak szódával kelt életre, de sütemények, desszertek, jégkrémek és zselék hozzávalójaként is belopta magát a szívünkbe. Az élet és a szeretet ízét érezhettük minden cseppjében.Éppen ezt az élményt nyújtják a változatos formában felhasználható Piroska Szörpök is – nosztalgikus hangulatban mi is készíthetünk belőle sokféle finomságot. Hoztunk néhány ötletet az otthoni kísérletezéshez. (x)
  • gasztro
  • szakácskönyv
  • eleink ételei

A kért oldal néhány másodpercen belül betöltődik.
A folytatáshoz kattintson ide »

A világ, amikor lerajzolták a szilvapudingot meg az almalevest (2024)
Top Articles
Key Spa Frankfort Ky
Annie Wersching Jane The Virgin
Avonlea Havanese
Dricxzyoki
Combat level
Federal Fusion 308 165 Grain Ballistics Chart
Fully Enclosed IP20 Interface Modules To Ensure Safety In Industrial Environment
Martha's Vineyard Ferry Schedules 2024
Nation Hearing Near Me
Hay day: Top 6 tips, tricks, and cheats to save cash and grow your farm fast!
Swimgs Yung Wong Travels Sophie Koch Hits 3 Tabs Winnie The Pooh Halloween Bob The Builder Christmas Springs Cow Dog Pig Hollywood Studios Beach House Flying Fun Hot Air Balloons, Riding Lessons And Bikes Pack Both Up Away The Alpha Baa Baa Twinkle
litter - tłumaczenie słowa – słownik angielsko-polski Ling.pl
Detroit Lions 50 50
Ssefth1203
Whitley County Ky Mugshots Busted
Hssn Broadcasts
Aces Fmc Charting
Mills and Main Street Tour
Nene25 Sports
272482061
Lazarillo De Tormes Summary and Study Guide | SuperSummary
H12 Weidian
Google Doodle Baseball 76
Transactions (zipForm Edition) | Lone Wolf | Real Estate Forms Software
Promiseb Discontinued
Quest: Broken Home | Sal's Realm of RuneScape
Www Craigslist Madison Wi
Craigslist Pennsylvania Poconos
Rogue Lineage Uber Titles
Scripchat Gratis
Osrs Important Letter
Dairy Queen Lobby Hours
Armor Crushing Weapon Crossword Clue
Scat Ladyboy
Unm Hsc Zoom
Martin Village Stm 16 & Imax
2487872771
Fridley Tsa Precheck
Compress PDF - quick, online, free
Craigslist Red Wing Mn
T&J Agnes Theaters
Junee Warehouse | Imamother
Snohomish Hairmasters
How to play Yahoo Fantasy Football | Yahoo Help - SLN24152
Section 212 at MetLife Stadium
Union Corners Obgyn
Author's Purpose And Viewpoint In The Dark Game Part 3
Barstool Sports Gif
Firestone Batteries Prices
A rough Sunday for some of the NFL's best teams in 2023 led to the three biggest upsets: Analysis
Joblink Maine
Rick And Morty Soap2Day
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 6394

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.